Fenntartható fejlődés a határ mentén
Szatmarinfo   |  2012. 05. 16., 11.50

 

A fenntarható fejlődés iránt elkötelezett iskolák hálózatát hozza létre az AlterEgo Egyesület egy határon átnyúló program keretében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3, Kárpátalján pedig 4 iskola csatlakozik a kezdeményezéshez. A projekt során tapasztalatokat cserélhetnek az iskolák további fejlesztési lehetőségekről, valamint egy-egy öko-játszóházat is létrehoznak a határ két oldalán. Nyíregyházán az Arany János Gimnáziumban alakítják ki.

 

Fenntartható fejlődés a határ mentén

 

Az iskolásokra helyezik a legnagyobb hangsúlyt abban a programban, amiben a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett iskolák hálózatát alakítják ki. A projektet 111 ezer euróval támogatja az Európai Unió, valamint a Magyar és Ukrán kormányzat. A program megvalósítói bíznak abban, hogy az iskolai hálózat segíti a tapasztalatcserét, és a közös fejlesztéseket is. A pályázati forrásból több napos tréningeket is szerveznek és  fejlesztési workshopokat tartanak. A Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott projekt összesen hét iskolát érint, ebből négyet Ukrajnában, a técsői járásban.

A gazdasági, a környezeti és a társadalmi pillérek mellett lehetőség van az öko-játszóházak kialakítása mellett az egészségfejlesztő színtér megvalósítására és az ehhez szükséges eszközök beszerzésére is.

A cél a helyi közösségek fejlesztése, azért, hogy tudatosan használják a helyi erőforrásokat és sikeresen vonjanak be további uniós támogatásokat.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.