A Szoptatás Világhete
Szatmarinfo   |  2018. 08. 01., 13.13


Agusztus 1. és 7. között minden évben a Szoptatás Világhetét ünnepeljük.

Fontos egy hétről van szó, világszerte megmozdulásokat szerveznek azért, hogy felhívják a figyelmet az anya-gyermek kapcsolat fontosságára, amelyet szoptatáson keresztül lehet a legeredményesebben kialakítani.

Legeredményesebben: mit is jelent ez pontosan? Az alultápláltság, az élelmiszerhiány és a szegénység milliókat érint, és a fenntartható fejlődés útjában áll. A szoptatás minden kisbaba számára egyenlő esélyeket teremt, hozzájárul a gyermekek és nők egészségéhez, növeli a túlélés esélyét.


Az anyatej kezdetben tökéletesen kielégíti a gyermek táplálékigényét és immunvédelmének is fontos része. A szoptatás a csecsemő táplálásának és az anya-gyermek kapcsolat erősítésének természetes és optimális módja. Bár a szoptatás megkezdésének aránya világszerte magas, a csecsemők mindössze 40 százalékát szoptatják kizárólagosan 6 hónapos korig és csak 45 százalékuknál folytatják a szoptatást 24 hónapos korig.


Hasonló gondolatokkal és gyakorlati tanácsadással tarkított programon, valamint nyilvános szabadtéri szoptatáson vehetnek részt az érdeklődők Szatmárnémetiben is. Augusztus 4-én, szombaton délelőtt 10.00 órától várják a téma iránt nyitott kismamákat, a gyermeküket a végsőkig szerető édesanyákat és mindenkit, aki úgy érzi, fontos, hogy hangsúlyozzuk, mekkora súlya van annak, hogy gyermekünket természetes úton tudjuk táplálni, illetve hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szoptatás természetes dolog, nem időhöz vagy helyhez kötött cselekvés.


A Kossuth-kerti nyilvános szoptatáson résztvevő anyukák mind-mind egy újabb világrekord kísérlet részesei is lesznek egyben. Az élmények, a hasznos gyakorlati tanácsok és praktikák és a közösségi támogatás mellett a szervezők különféle programokkal is várják a kilátogatókat.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.