Concurs de mâncături tradiţionale la Festivalul Mămăligii
Comuicat de presa   |  2012. 05. 02., 10.37

Csehi Arpad: Promovăm produsele tradiţionale sătmărene şi vom face acest lucru şi în viitor

 

Concurs de mâncături tradiţionale la Festivalul Mămăligii

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad Szabolcs, şi primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyés au deschis în această dimineaţă Festivalul Mămăligii, eveniment organizat din fonduri europene în comuna Turţ.

 

După ce a urat bun venit la concurs atât oaspeţilor din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, cât şi echipelor din microregiunile judeţului, Csehi Arpad le-a transmis succes în competiţia de pregătire a mâncărurilor tradiţionale.

 

"Promovarea valorilor noastre judeţene şi conservarea tradiţiilor au fost mereu un punct special pentru noi. Vom continua promovarea tradiției, unde de fapt se regăsește identitatea noastră, a sătmărenilor, și în strategiile de viitor", a declarat Csehi Arpad.

 

El a adăugat că evenimentul de astăzi ajută la întărirea relațiilor de cooperare transfrontalieră dintre comunitățile din cele două județe, putând fi dezvoltate ulterior proiecte europene existând totodată posibilitatea unei colaborări și în domeniul cultural.

 

"Sunt convins că în urma festivalului de astăzi va fi o cooperare mai strânsă între micro-regiuni, în special între localitățile de frontieră. Trebuie să profităm de orice oportunitate de promovare a culturii și a produselor tradiționale, mai ales dacă acest lucru se poate realiza din fonduri europene. Festivalul Mămăligii este un instrument de promovare a bunătăților culinare din cele două județe, astfel de proiecte urmând să fie incluse în strategia Consiliului Județean", a explicat Csehi Arpad.

 

Festivalul Mămăligii este organizat pentru prima dată în judeţul Satu Mare, în comuna Turţ, fiind un proiect de cooperare transfrontalieră finanţat din fonduri europene.

 

În luna iunie a anului trecut în localitatea Sosto-Nyiregyhaza a avut loc primul eveniment din cadrul acestui proiect. Dacă pe partea maghiară accentul a fost pus pe sarmale, acum produsul tradiţional principal pe care s-a axat evenimentul a fost mămăliga. Participanţii trebuie să pregătească mai multe feluri de mâncare tradiţională, însă obligatoriu trebuie să prepare şi o porţie de mămăligă.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.