Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is ünnepelnek
Szatmárinfó   |  2011. 03. 11., 08.23

Szatmár megye - Számos civilszervezet, egyesület és tanintézmény emlékezik meg idén is az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján.

Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is ünnepelnek

A Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ)  a forradalom és szabadságharc 161. évfordulójára játszóház szervezésével emlékezik meg. A rendezvény célja, hogy a gyerekekben is felkeltsék az érdeklődést a március 15-i rendezvény iránt, ezáltal az ünnepség fennmaradását segítsék elő. A Márciusi Játszóház címet viselő rendezvényre a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban kerül sor március 13-án, vasárnap délután 4 órakor. A játszóházban a március 15-i ünnephez szükséges kellékeket készíthetik el majd, így például a papírzászlókat, kokárdákat, pártákat, kardokat, papírhuszárokat.

Ahogy az elmúlt években is történt, idén is megemlékeznek a magyar nyelvű középiskolákban a márciusi ifjakról.
A szatmárnémeti ünnepségekre március 15-én, a megszokott helyszíneken kerül majd sor, a helyi RMDSZ és számos más civilszervezet szervezésében. Az István téri Petőfi szobornál kezdődik, 17 órakor, Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök és Nt. Kovács Sándor református esperes imájával, majd dr. Tilki Attila, a FIDESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei elnöke, Fehérgyarmat polgármestere mondja el ünnepi beszédét.  A szabadtéri rendezvény szavalatokkal és énekekkel folytatódik, majd koszorúzással tisztelegnek a szatmári egyházi-, civil- és politikai szervezetek.

A rendezvénysorozat tovább folytatódik az Északi Színházban, ahol 18.30-tól Csehi Árpád Szabolcs, Szatmár megye tanácselnöke, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke mond ünnepi beszédet. A haza mindenek előtt címmel tart előadást tart dr. Csikány Tamás ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanszékvezetője, majd idén is átadják a szatmárnémeti RMDSZ díjait. A díjátadást követően a Szatmárnémeti Északi Színház  Harag György Társulata ünnepi műsort mutat be.

Nagykárolyban is ünnepséggel tisztelegnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából.  A helyi RMDSZ-szervezet a Kaffka Margit Művelődési Társaság és a Nagykárolyi Kulturális Központ rendezvényei  16 órakor kezdődnek Petőfi Sándor nagykárolyi szobránál. Ekkor kerül sor a koszorúzásra is. 17 órától a Szent László Közösségi Házban Pacsirtaszót hallok megint címmel ünnepi műsorra kerül sor.

Délután 3 órakor a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés nagykárolyi szervezete a Mesterrészi római katolikus temetőben (Kovrig Artúr tábori lelkész sírjához) és a református sírkertbe (Tóth Lajos sírhantjához) látogat el, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.