Pályázhatnak a fiatal vállalkozók Romániában
Szatmarinfo   |  2011. 02. 22., 14.00

A Román Kormány döntése értelmében a 35 évnél fiatalabb vállalkozók tízezer eurós állami támogatáshoz juthatnak.

Pályázhatnak a fiatal vállalkozók Romániában

A Román Kormány döntése értelmében a 35 évnél fiatalabb vállalkozók tízezer eurós állami támogatáshoz juthatnak.

Állami támogatással vághatnak bele vállalkozásukba azok a fiatal, 35 évet be nem töltött személyek, akik életképes üzleti tervet nyújtanak be a Gazdasági Minisztérium keretén belül működő, kis- és középvállalkozók programjainak támogatásáért felelős ügynökséghez. Egy vállalkozás akár 10.000 eurós vissza nem térítendő támogatást kaphat.

A Kormány idén összesen 21 millió lejt fordít fiatal vállalkozók támogatására e program keretén belül. A támogatás feltétele, a cégalapító életkora mellett, hogy egy jól megfogalmazott, megvalósítható üzleti tervvel rendelkezzen, legalább két alkalmazottat foglalkoztassanak és jövedelmük 50 százalékát befektessék a vállalkozásba. A pályázók tovább előnyökre is számíthatnak, így például a legtöbb négy alkalmazottal működő vállalkozásnak nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetnie, továbbá állami garanciát is élveznek az üzleti tervük megvalósítására felvett hitel 80 százalékára, amennyiben az nem haladja meg a 80.000 eurót. Ezek a juttatások a cégbejegyzéstől számított három éven belül, vagy a cég forgalmának 500.000 euró fölé való növekedés esetén járnak le. A konzultációs kiadások nem haladhatják meg a pályázat teljes költségvetésének a tíz százalékát.

A támogatás fordítható székhely létrehozására, irodafelszerelésre, munkaeszközök beszerzésére, számítástechnikai eszközök, vagy gépjárművek várárlására is. Nem lehet fogadásokat és szerencsejátékot lebonyolító-, biztosítással és pénzügyi tanácsadással foglalkozó, ingatlanközvetítő vállalkozást indítani valamint dohányárú-, fegyver- és szeszesital kereskedelemmel sem lehet foglalkozni. A támogatást nem készpénz formájában kapják meg a vállalkozók, hanem a bankszámlájukról a számla felmutatásával fordítható a meghatározott költségtételekre. Az anyagi támogatás mellett a vállalkozók szakmai segítségre is számíthatnak a kisvállalkozásokért felelős ügynökség területi kirendeltségein.

A pályázat folyamatos, további részletek, valamint a pályázati űrlap is megtalálható az ügynökség honlapján ( http://programenationale2011.aippimm.ro ). 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.