Nem férnek meg egymás mellett az ünneplők Szatmárnémetiben
Szatmarinfo   |  2011. 03. 14., 07.18

Március 15-e nem lesz az összefogás ünnepe Szatmár megyében  - párhuzamosan zajlanak az RMDSZ és az EMNT által rendezett ünnepségek.

Nem férnek meg egymás mellett az ünneplők Szatmárnémetiben

Március 15-e nem lesz az összefogás ünnepe Szatmár megyében  - párhuzamosan zajlanak az RMDSZ és az EMNT által rendezett ünnepségek.

Szatmárnémetiben több rendezvény keretében is megemlékeznek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, úgy tűnik azonban, nem férnek meg egymás mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács rendezvényei.  Az RMDSZ rendezvényei idén is az István téren kezdődnek 17 órától, ahol egyházi vezetők, kórusok és politikai vezetők színesítik a műsort (A rendezvény teljes műsora itt olvasható el.) Szintén március 15-én 17 órakor emlékezik meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is, azonban egy másik helyszínt választottak az ünnepléshez.

Az EMNT székházban ünnepi műsorral emlékeznek a szabadságharcra. A 17 órától kezdődő rendezvényen az egybegyűlteket Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke köszönti, majd beszédet mond dr. Vinnai Győző, a FIDESZ országgyűlési képviselője. Gnándt Zoltán történész „1848 üzenete” címmel tart előadást, és ezt követően szavalatok és Kossuth nóták hangzanak majd el a Kölcsei Ferenc Főgimnázium diákjainak előadásában. Ezt gyertyás felvonulás követi a Kossuth emléksírhoz, ahol 19 órától ökumenikus istentiszteletet tart Nt. Dr. Korda Zoltán református lelkipásztor, Ft. Merlás Tibor római katolikus plébános, valamint Ft. Pallai Zoltán görög katolikus lelkipásztor. Nem csak Szatmárnémetiben ünnepel külön az RMDSZ és az EMNT: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Nagyváradon és Zilahon is más-más helyszínt választottak a tisztelgésre a szervezők.

Szatmár megye több településén is megemlékezést tartanak március 15-e alkalmából.  Az elmúlt hétvégén Sárközújlakon, Avasújvárosban, Kökényesden, Egriben, Halmiban, Mikolában, Dobrán, Magyarcsaholyban, Szamosdarán és tasnádon  is koszorúzással, valamint ünnepi műsorral emlékeztek a szabadságharc hőseire.  Március 15-én Nagykárolyban, Szamoskóródon, Kiskolcson, Nagykolcson, Szamoskrassón, Szatmárpálfalván, Erdődön, Bélteken, Bogdándon, Börvelyben, Csanáloson, Irinyben, Sárközújlakon, Hadadon, Szilágypérben, Lázáriban és Túrterebesen ünnepelnek, míg március 20-án Szatmárudvariban, Bereden és Vetésen emlékeznek a magyar történelem egyik legfontosabb eseményére. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.