Megalakult a Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat
Szminfó   |  2011. 02. 07., 09.38

Alakuló közgyűlését tartotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat pénteken Nyíregyházán. A január 9-i kisebbségi önkormányzati választásokon a Lungo Drom elsöprő győzelmet aratott Szabolcsban is, ezáltal hat képviselőt delegálhatott a testületbe. Az alakuló közgyűlés előtt Lakatos István, a Szabolcs megyei szervezet elnöke a jövőre vonatkozó legfontosabb feladataikról beszélt a Szatmárinfónak.

Megalakult a Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat

A szavazatok mintegy négyötödének megszerzésével a Lungo Drom nyerte a területi cigány kisebbségi választásokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A január 9-i választásokon a választásra jogosult 528 elektorból 516 vett részt a voksoláson, az érvényes szavazatok száma pedig 510 volt. Ebből 403 voksot a Lungo Drom kapott, amely így hat képviselőt delegálhatott a területi cigány kisebbségi önkormányzatba. A fennmaradó egy mandátumot a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Roma Polgári Tömörülés és a Roma Polgárjogi Mozgalom (CSZOSZ-RPT-RPM) által közösen indított jelölt nyerte el – adta hírül a romnet.hu.

 

A Lungo Drom vezette testület pénteken tartotta alakuló közgyűlését Nyíregyházán, ahol megválasztották a legfontosabb tisztségviselőket, az alelnököket és a területfelelősöket, valamint felállították a bizottságokat is. A közgyűlés előtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Kisebbségi Önkormányzat elnöke a szervezet fontosságáról beszélt a Szatmárinfó Hírügynökségnek. Kiemelte: körülbelül 130 ezer roma él a megyében, és 131 kisebbségi önkormányzat van itt. Ezért fontos, hogy tudják kezelni a területükön felmerülő problémákat – mondta Lakatos István.

 

A megyei szervezet vezetője a legnagyobb problémákat az oktatás terén véli felfedezni. Szerinte ugyanis rengeteg roma ember – életkortól függetlenül – beülne az iskolapadba tanulni, rengetegen érettségiznek is, de amikor bekerülnek vagy bekerülnének a felsőoktatásba és bizonyos összegeket be kell fizetni, akkor erre a szülők már képtelenek.

 

– El kell gondolkodni azon, hogy a megyei és az országos cigány kisebbségi önkormányzat valamint a kormány, hogyan tud ebbe beleavatkozni – hangsúlyozta a politikus.

 

A kormány roma programját említve Lakatos István arról beszélt: eddig nem vették észre, hogy lenne ilyen Magyarországon. Most kíváncsian várják, hogy milyen célokkal indítja el a roma programot a kormány, és hogy azzal elérhetőek-e valódi változások. –Ha a kormány nem abba az irányba mozdul el, hogy lehetőségeket teremtsen a romáknak, akkor nagyon nehéz helyzetbe fog kerülni mind az ország, mind a megye cigánysága – fogalmazott. Mint mondta, a megyében rendkívül készségesek a romák, hogy segítsenek a társaiknak - együtt, közösen, mert csak összefogással lehet előbbre jutni.

 

Fontos feladatként említette a kisebbségi önkormányzat elnöke azt is, hogy az a pénz, amit a kormány a cigányságnak, a cigányság felzárkóztatására szán valóban oda kerüljön, ahova tervezték. További céljuk még, hogy az országban és a megyében folyó képzésekbe, átképzésekbe vonják be a romákat is, hogy azok aztán megjelenhessenek a tűzoltóság, rendőrség, egészségügy és egyéb munkák területén. –Országszerte 1,2-1,3 millió cigány él, ezért fontos rájuk figyelni. Be kell látni, hogy Magyarországon a romákat is be kell vonni a döntéshozásba – összegezte a jövőre vonatkozó elképzeléseit a roma vezető. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.