Én és a kisöcsém - fergeteges színházi előadás
Sajtóközlemény   |  2014. 12. 30., 12.37

Idén szilveszterkor az Eisemann Mihály és Szilágyi László szerzőpáros közkedvelt művét, az Én és a kisöcsémet mutatja be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A „vidám társasutazás" próbái már több hete folynak, készül a díszlet és a jelmez, a társulat igazi, önfeledt szórakozást ígér a család minden tagjának. Belépők a színház Horea úti jegypénztárában kaphatók, illetve a biletmaster.ro internetes jegyértékesítő oldal segítségével is beszerezhetők.

Az év végi előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor - Kovács György-díjas, Kovács Éva - Poór Lili-díjas, Bogár Barbara, Kovács Nikolett, Frumen Gergő, Péter Attila Zsolt, Kányádi Szilárd, Nagy Orbán, Varga Sándor, Gál Ágnes, Bándi Johanna, Bodea Tibor, Poszet Nándor, Marosszéki Tamás, László Zita, Nagy Anikó, Sándor Anna, Zákány Mihály.

Idén is élőzenei kísérettel szólalnak meg a magyar operett-irodalom legismertebb slágerei. A zenekar tagjai: Manfrédi Annamária (zongora, zenekarvezető), Anderco Péter m. v. (szólógitár), Sabo Marcel m. v. (basszusgitár), valamint Cserey Csaba m. v. (ütőhangszerek).

Az előadás rendezője Bessenyei István, a díszletet Fornvald Gréti m. v. tervezte, jelmezei Szabó Anna munkái. A produkció zenei vezetője és a színészek zenei korrepetitora Manfrédi Annamária, dramaturgja Bessenyei Gedő István, koreográfusként pedig Gabriela Tănase dolgozott az előadás létrehozásában. A rendező asszisztense Végh Balázs, az előadás ügyelője és súgója Varga Katalin.

A társulat, hagyományaihoz híven, idén is két év végi előadást játszik. A bemutatóra 2014. december 30-án kerül sor 19 órától 30 lejes bemutató-áron, a szilveszteri díszelőadást pedig december 31-én, 18 órától láthatja a közönség 50 lejes belépő ellenében. Az idei évadban újdonságként bevezetett színházjegy-ajándékutalvánnyal a kedves nézők szeretteiket is meglephetik például egy szilveszteri előadásra szóló belépővel. A karácsonyra, születés- és névnapra szóló utalványok már kaphatók a szervezőirodában.

A színház az ünnepek alkalmából csoportos kedvezményt hirdet: mivel idén a 2014-es naptári évet búcsúztatjuk, minden 14 megvásárolt jegy után egyet ingyen kínálnak az érdeklődő csoportoknak. A kedvezmény a legalább 14 fős csoportok mellett a 14-ik, 114-ik, 214-ik stb. egyéni jegyvásárlóra is vonatkozik. Utóbbiak szintén ingyen juthatnak hozzá egy-egy belépőhöz. A kedvezményes ajánlat mind a 30-i, mind pedig a szilveszteri produkcióra érvényes.

Jegyet váltani a színház Horea úti jegypénztárában lehet, minden hétköznap 10 és 17 óra között, vagy interneten a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.

 

Az előadás a budapesti Hartai Zenei Ügynökség és Proscenium Szerzői Ügynökség hozzájárulásával jött létre.

 

Eisemann Mihály és Szilágyi László „vidám társasutazása" hosszú idők óta a könnyed színházi műfajok legkedveltebbjei közé tartozik. Klasszikussá vált, sok slágerrel megtűzdelt, szellemes történet. A néző remek humorral, egy jó adag pimaszsággal, tobzódó ötletekkel találkozik, de a darab egy pillanatig sem rugaszkodik el a műfaj szigorú szabályaitól. Mire kiderül, hogy a főszereplő fiú tulajdonképpen lány, olyan komikus helyzetek sorozatának kell bekövetkeznie, amelyek a bohózat és ezáltal a szerzők mély emberismeretéről és ironikus életfelfogásáról tesznek tanúbizonyságot. Életbölcsességek példáján keresztül láthatja a néző, hogy az emberi sors sokszor csupán egyetlen tétova mozdulaton múlik, és nem mindegy, hogy jobbra vagy balra lépünk el a szerencsénk, vagy ne adj' isten szerencsétlenségünk elől. De nem kell izgulni, főhőseinkre elkerülhetetlenül vár a boldogság.

Én és a kisöcsém, fütyülünk a nőkre az idén..." - talán ez a legismertebb betétdala ennek az operettnek, amelyet Eisemann Mihály és Szilágyi László 1934-ben írt, és amelyet minden évadban műsorára tűz valamelyik magyar nyelvű színház. A szerelmi történet Velencében játszódik, és egy kirándulás során összezárt, különféle sorsú és társadalmi helyzetű emberek találkozásáról mesél. A helyzetkomikum és szövegpoénok alapjául a nélkülözhetetlen félreértések szolgálnak.

 

Bessenyei István színész-rendező, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója 2012 júliusa és 2013 decembere között. Szakmai tanulmányait a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte, színész szakon. 1981-ben szerzett diplomát, azóta a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatának (a későbbi Harag György Társulatnak) színésze. A kilencvenes évektől kezdődően rendez is. 1998-ban Parászka Miklós kettős igazgatása idején, a Harag György Társulat tagjaként maga is részesévé válik a Csíki Játékszín megalapításának (a két társulat „testvértársulatként" működik, közös igazgatóval), a színház első évadában rendez is itt. A két társulat szétválása után a Harag György Társulat színésze marad, tagja a Harag György Társulat művészeti tanácsának, a Proscenium Alapítvány elnöke. Az utóbbi évadokban hagyományosan ő rendezi - nagy sikerrel - a szilveszteri előadásokat.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.