Egy évtizedes a testvérvárosi viszony
Szatmárinfó   |  2010. 06. 01., 13.14

Tíz évvel ezelőtt kötötték meg városunk vezetői a magyarországi Nyíregyházával a testvérvárosi viszonyt hivatalossá tevő szerződést.

 

Ez alkalomból városunk a csütörtöki napon vendégül látta Nyíregyháza küldöttségét. A Polgármesteri Hivatal Galériájában képzőművészeti kiállítást nyitottak meg 16 órai kezdettel. Az eseményen a két megyeközpont vezetőin kívül jelen voltak a magyarországi alkotók, illetve több szatmárnémeti képzőművész is.

 

Magyarországról tizennégy művész, köztük festők, grafikusok, fotóművészek, valamint szobrászok, alkotásait tekinthették meg a látogatók. A megnyitó beszédet városunk polgármestere, Ilyés Gyula tartotta, majd Madaras György, Szatmárról elszármazott képzőművész vette át a szót, aki elmondta, nem ez az első alkalom, hogy Nyíregyházáról kiállítást hoznak Szatmárnémetibe, ez az ötödik a sorban, amikor a két város képzőművészei bemutatkozhatnak a nagyközönségnek. Visszaemlékezett arra is, amikor 23 és fél órát várt a két ország között húzódó határátkelőnél, ahol a mai nap 3-4 percet kell időzni. Madaras bizakodásának adott hangot, hogy a két város a jövőben is a testvériesség útján halad majd.

 

A kiállítás tárgyait közel negyven grafikai és 17 kisplasztikai alkotás képezi, amelyet az érdeklődők május 24-ig díjtalanul megtekinthetnek a polgármesteri hivatal épületében. A tárlatmegnyitó után sor került a jubileumi tanácsülésre, amelyen a szatmárnémeti, illetve a nyíregyházi politikusok a sajtó képviselői előtt tekintettek vissza a két megyeszékhely testvérvárosi viszony pozitívum hozadékaira. A szoros kapcsolatnak köszönhetően az Európai Unió több programjára is közösen pályáztak és nyertek is. Ilyés Gyula elmondta, egy ilyen program gyümölcsei a jövő héten elkészülő turizmust elősegítő szórólapok, illetve tájékoztató prospektusok. Nagy László, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, Beregszásszal kiegészülve, a három város közösen egy új, regionális együttműködést tervez, melynek révén még több uniós pénzt terveznek lefogni városainknak.

Az ülés végeztével Szatmárnémeti polgármestere felhívta a figyelmet az este 18.30 órakor kezdődő darabra, amelyet a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház ad elő Csongor@tünde.hu címmel.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.