A megyei levéltár vendége volt Vári Fábián László
Szminfó   |  2010. 12. 20., 14.28

A Múltról Mindenkinek című rendezvénysorozat legutóbbi állomásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár vendége volt Vári Fábián László író, költő, néprajzkutató. A kárpátaljai művésszel a Levéltár igazgatóhelyettese beszélgetett a huszadik századról, a kárpátaljai magyarság nemzeti eszméiről és mindarról, amit a költő Jég és korbács című verseskötetében megfogalmazott.

A megyei levéltár vendége volt Vári Fábián László

 

A Múltról Mindenkinek című előadássorozat keretében Nyíregyházán járt Vári Fábián László kárpátaljai író, költő, műfordító. Az irodalmár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár vendége volt, ahol Galambos Sándor, a levéltár igazgatóhelyettese beszélgetett vele múltról és jelenről.

 

Galambos Sándor elmondta: Váry Fábián László a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, szerkesztő, műfordító, néprajztudós, főiskolai tanár, aki mindemellett jelentős közéleti szerepet is vállal. -Költészete a magyar költészet népi vonulatának egyik legjobbja – emelte ki az igazgatóhelyettes.

 

Vári Fábián László elnökségi tagja a Magyar Írószövetségnek is, ezen belül a kárpátaljai írócsoport elnöke. Munkásságát számos díjjal, köztük József Attila-díjjal és Ratkó József-díjjal is elismerték. A költő középiskolás korában kezdte el az írást, de csak az 1980-as évek közepén vált komollyá az érdeklődés. Saját bevallása szerint művészetét elsősorban származása határozza meg, ennek megfelelően verseinek központi témája, hogy hogyan kell gondolkodnia, és merre kell tekintenie a kárpátaljai magyarságnak a „haza, nemzet és megmaradás” érdekében. Írásaival ehhez próbál útmutatást adni.

 

-Ezek a gondolatok és eszmék akkor is átjönnek a verseken, ha azok a természetleírással vagy a szerelemmel foglalkoznak – ismertette művészete lényegét Vári Fábián László.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.