Tizenöt próbálkozás a színészetre – ősbemutató Hatházi Andrással
Szatmarinfo   |  2017. 12. 13., 14.40

December 13-án 19 órai kezdettel tartják a Harag György Társulat soron következő bemutatóját az Ács Alajos Stúdióteremben.

Az előadás különlegessége, hogy az alkotók az ősbemutatóként színpadra kerülő darab szerzőiis egyben. Szereplője Hatházi András UNITER- és Jászai-díjas színész, rendező és egyetemi oktató, rendezőjepedig Tom Dugdale, fiatal amerikai színházi alkotó, rendezői tevékenysége mellett író, designer, zeneszerző,színész és egyetemi oktató."Hatházi András az elmúlt évad végén keresett meg az előadás ötletével, melynek akkor már elkészült aszövegkönyve is. Jó lehetőségnek tűnt a szöveg, amelyre alapozva egy igazán izgalmas kísérletet lehetfelépíteni. Megtisztelő volt a számomra, hogy az alkotók úgy érezték, ennek a "tizenöt próbálkozásnak" aszatmári műhelyben volna a leginkább helye. Hatházi András az elmúlt évadok során visszatérő vendége volttársulatunknak, akivel nagyon szerettek dolgozni a színészeink, mind az általa vezetett workshop, mind pedig aManka című előadásunk próbafolyamata során, korábban pedig a társulat több tagjának is tanára volt akolozsvári egyetemen.

 

A jelenlegi előadás mellett egy, a társulattal koprodukcióban készülő, kifejezettenjótékonysági célú előadás létrehozásán is dolgozik színészeinkkel, egy általuk alapított jótékonysági célúszervezet égisze alatt. Már csak ezen előzmények okán is közel érezzük magunkhoz és a társulathoz az őszemélyét, illetve markáns alkotói szemlélet, kísérletezőkedvét, mellyel mindannyiunknak példát mutat. Kevésilyen bátor, mindig a megújulás lehetőségét kereső, a kockázatoktól sem visszariadó színházi alkotót ismerek,az ebből az alapállásból adódó erő és derű pedig alighanem az előadás közönségét is mélyen megérinti majd. Az külön öröm a számunkra, hogy rendezőként Tom Dugdale is vállalta a felkérést, aki ugyan Amerikában élés dolgozik, de az erdélyi közönséget is megörvendeztette már korábbi munkáival, a Kolozsvári Állami MagyarSzínház vendégrendezőjeként. - fogalmazott az előadás létrejöttének körülményeiről Bessenyei Gedő Istvánművészeti igazgató. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.