A jégkárok elkerülésében segít a határmenti projekt
Szatmarinfo   |  2018. 01. 26., 17.25

Szabolcs-Szatmár megye és Szatmár megye újabb határon átívelő projektje részesült pozitív elbírálásban, melynek támogatásával jégelhárító rendszert alakítanak ki.

Szabolcs-Szatmár megye és Szatmár megye több közös projektet valósított már meg, melyek mindkét fél lakosságát érintették. Nemrégiben egy újabb határon átívelő projekt részesült pozitív elbírálásban, melynek támogatásával jégelhárító rendszert alakítanak ki. A benyújtott pályázat az elérhető 100 pontből 95-öt szerzett meg.

 

 

Az elképzelések szerint Szatmár megye 40 pontján jégelhárító készülékeket helyeznek majd el, melyek folyamatos összeköttetésben lesznek a napkori meteorológiai állomással, mely a környék egyik legmodernebb felszereltségével rendelkező állomás.

 

 

 

A napkori állomáson a radarképek vizsgálata által előrejelezhetik a jégeső közeledtét, majd erről értesítést küldenek az érintett településeknek. Ekkor működésbe lépnek a készülékek, melyek egy ezüst-jodid bázisú anyagot párologtatnak magukból. Az anyag aztán bekerül a veszélyesnek ítélt felhőkbe, s így csökkentik a jégeső kialakulásának esélyét. Maguk a készülékek egy nagyobbacska konténerhez fognak hasonlítani, önvezérlésűek, és az általuk kibocsájtott anyagnak nincsenek ismert emberre káros hatásai. Zavaró zajjal vagy szaggal sem telítik be környezetüket. Évente átlagosan 250 órás működési idővel lehet számolni.

 

 

 

A rendszer már több európai országban is működik, pl. Franciaországban, Horvátországban és Magyarországon is. Romániában pedig megyénk lesz az első, melyet ezzel a rendszerrel szerelnek fel. A projekt teljes költségvetése közel kétmillió euróra rúg, Szatmár megye ebbe mindössze 17 343 euró önrésszel kell beszálljon. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.