'56-ra emlékeztek a Szabolcs megyei levéltárban
Szminfó   |  2010. 10. 18., 14.44

Az 1956-os eseményekre emlékeztek hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban. Dr. Fazekas Árpád nyugalmazott főorvos Egy forradalmár gondolatai 2010-ben címmel tartott előadást, míg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára a helyi levéltár forradalmi gyűjteményéből adott ízelítőt.

 

 

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban. A megemlékezésre előadásokkal, valamint újságcikk- és fotógyűjtemény közzé tételével készült a levéltár – tájékoztatta a Szatmárinfo-t Dr. Galambos Sándor, a megyei levéltár igazgató helyettese.

Dr. Fazekas Árpád nyugalmazott főorvos egy forradalmár gondolatai 2010-ben címmel tartott előadást, mely az 1994-ben megjelent 1956 Szabolcs-Szatmárban a valóságban c. könyvének fogadtatását, visszhangját mutatta be.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára a „Barangolás más levéltárakban” című programsorozat keretében tartotta előadását, és az 1956-os kárpátaljai események forrásait őrző szovjet állambiztonsági hivatal ungvári levéltárát mutatta be a kutató szemszögéből. Dr. Váradi Natália elmondta: Kárpátalján különböző politizáló csoportok jöttek létre, akik röplapok terjesztésével próbálták felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy magyar testvéreik a szabadságukért harcolnak. A kárpátaljai levéltári dokumentumok azt boncolgatják, hogy valójában ezekre az emberekre milyen büntetéseket szabtak ki. A levéltár birtokába olyan jegyzőkönyvek illetve jelentések kerültek, amelyek többek között az Ungvárra deportált magyarországi forradalmárok és a helyi politizáló csoportok elfogott tagjainak kihallgatásain készültek.

A megyei levéltár igazgató helyettese a megemlékezéssel kapcsolatban hozzátette: a levéltár weboldalán közzé tettek egy korabeli újságcikk-gyűjteményt, és az 1956-os Nyíregyházát ábrázoló fénykép-sorozatot.

 

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.