CENTRU TRANSFRONTALIER INTEGRAT PENTRU MONITORIZAREA, PREVENIREA RISCURILOR ȘI MANAGEMENTUL DEZASTRELOR
comunicat de presa   |  2019. 01. 10., 15.14

Comuna Odoreu implementează proiectul ROHU80 „CENTRU TRANSFRONTALIER INTEGRAT PENTRU MONITORIZAREA, PREVENIREA RISCURILOR ȘI MANAGEMENTUL DEZASTRELOR“, finanţat din fondurile Programului INTERREG V-A România-Ungaria.

 

 

 

În perioada 01.04.2018-30.11.2019, Comuna Odoreu, în parteneriat cu Asociaţia Pompierilor Voluntari din Tyukod (Ungaria), respectiv cu comunele Halmeu, Viile Satu Mare și Păulești derulează proiectul ROHU80 JOINTRESCUE „CENTRU TRANSFRONTALIER INTEGRAT PENTRU MONITORIZAREA, PREVENIREA RISCURILOR ȘI MANAGEMENTUL DEZASTRELOR“, finanţat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria, având un buget total de 1.040.800 EUR, din care contribuţia Uniunii Europene (FEDR) 884.680 EUR.

 

Obiectivul principal al proiectului constă în realizarea unor investiții transfrontaliere în vederea gestionării riscurilor specifice, asigurarea evitării dezastrelor și dezvoltarea sistemelor de gestionare a dezastrelor.

 

Activităţile principale realizate pe parcursul proiectului sunt următoarele:

-Managementul proiectului,

-Acţiuni de comunicare: organizarea conferinţei de deschidere şi a conferinţei finale, organizarea unei campanii de informare a populaţiei privind intervențiile necesare în situații de urgență pe ambele părţi ale frontierei, editarea și distribuirea de materiale informative, realizarea unui film documentar,

-Achiziţii de echipamente, constând în achiziția unei autospeciale de pompieri pentru fiecare partener în parte, achiziția unor sisteme de alarmare și protecție civilă, achiziția de echipamentele de protecție,

- Organizarea de antrenamente comune, schimburi de experiență și de bune practici pe ambele părţi ale graniței. Prin dotarea echipelor de voluntari cu echipamente performante, proiectul va facilita gestionarea riscurilor transfrontaliere, precum și îmbunătățirea infrastructurii, echipamentelor și potențialului uman care deservesc echipele de intervenții de urgență din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg.

 

In data de 14 ianuarie 2019, începând cu orele 10.00h, la sediul Primăriei Odoreu va avea loc recepția celor patru autospeciale de pompieri achiziționate în cadrul proiectului de către partenerii comuna Odoreu, comuna Halmeu, respectiv comunele Viile Satu Mare și Păulești, la care participă partenerii de proiect, precum și reprezentanții serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile implicate, echipați cu echipamentele de protecție achiziționate prin proiect. Informaţii suplimentare despre proiect pot fi obţinute de la doamna Claudia Szabo – coordonator de proiect – la telefon 0261775062 sau prin e-mail la adresa secretariatodoreu@yahoo.com. Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune românoungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi soluţii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

 

Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád pe partea ungară a acesteia.

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.