Jó úton halad a jégelhárító rendszer projektje
Szatmarinfo   |  2018. 03. 30., 09.23

Jégelhárító rendszert alakítanak ki Szatmár megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A határon átívelő projektben résztvevő két fél aláírta a partnerségről szóló megállapodást is.

Jó úton halad a jégelhárító rendszer projektje

Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat képviselőit fogadta irodájában: dr. Radics Kornélia elnököt, dr. Horváth Gyula és Buda István alelnököket. A találkozó célja nem volt más, minthogy aláírják a partnerségre lépést hivatalossá tevő dokumentumot és egyeztessenek a projekt további lépéseiről.

Az elképzelések szerint Szatmár megye 40 pontján jégelhárító készülékeket helyeznek majd el, melyek folyamatos összeköttetésben lesznek a napkori meteorológiai állomással, mely a környék egyik legmodernebb felszereltségével rendelkező állomás.

A napkori állomáson a radarképek vizsgálata által előrejelezhetik a jégeső közeledtét, majd erről értesítést küldenek Szatmár megyének. Ekkor működésbe lépnek a készülékek, melyek egy ezüst-jodid bázisú anyagot párologtatnak magukból. Az anyag aztán bekerül a veszélyesnek ítélt felhőkbe, csökkenti a vízcseppek nagyságát, így minimalizálja a jégeső kialakulásának esélyét. Maguk a készülékek egy nagyobbacska konténerhez fognak hasonlítani, önvezérlésűek, és az általuk kibocsájtott anyagnak nincsenek ismert emberre káros hatásai. Zavaró zajjal vagy szaggal sem telítik be környezetüket. Évente átlagosan 250 órás működési idővel lehet számolni.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.