Közös projekt a turizmus és a gazdaság fellendítéséért
Szatmarinfo   |  2019. 09. 24., 16.45

A határon átnyúló természeti és kulturális örökség hatékonyabb megőrzését támogatja az EPICAH interregionális együttműködési projekt.

Közös projekt a turizmus és a gazdaság fellendítéséért

A határon átnyúló természeti és kulturális örökség hatékonyabb megőrzését támogatja az EPICAH interregionális együttműködési projekt.


A projekt Szatmár megyei eseményeinek első állomása egy Szatmárnémetiben megrendezésre kerülő tematikus szeminárium volt, melynek során azokkal a határon átnyúló együttműködési módszerekkel ismerkedtek meg a résztvevők, melyeket a természeti és a kulturális értékek védelmi és megőrzési folyamatában lehet kamatoztatni. A látogatás további részében pedig élesben is bemutatják ezeket, ugyanis a szakértőkből álló csapat több olyan épített örökséget is felkeres majd, melyekkel kapcsolatban gyakorlatba lehet ültetni e terveket. Mint a kedd délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, a csoport az ákosi református templomot, a Károlyi Kastélyt, az aranyosmeggyesi dák kemencéket, valamint a máriapócsi templomot is fel fogja keresni.


„Mi mint a határon átnyúló projekt partnerei el fogunk menni Brüsszelbe és lobbizni fogunk e tevékenységek érdekében, melyeknek végső célja, hogy a turizmus fellendítése által serkentsék a gazdasági növekedést is. Szatmár megye már eddig is határozott lépéseket tett ennek irányába, hiszen jelenleg is több olyan projektünk van, melynek célja a kulturális örökségünk megőrzése. Gondolok itt első sorban a Szatmár Megyei Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeum közös projektjére, melynek köszönhetően több mint 2 millió lejt fordíthatunk a múzeum épületének korszerűsítésére és felszerelésére” - mondta el az eseményen Pataki Csaba tanácselnök.


A 2021 december 31-ig futó projekt összköltségvetése 1 707 360 euró, melyből 1 451 256-ot az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít.

 
 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.