206 millió eurós támogatással fejlesztene az Apaserv
Szatmarinfo   |  2018. 11. 06., 09.05

Leitner János igazgató mutatta be a tervet, amellyel a megye minden településén megoldják a háztartások vízellátását és a szennyvíz elvezetését.

206 millió eurós támogatással fejlesztene az Apaserv

Amint azt Leitner elmondta, az Apaserv projektjének fő célkitűzése az ivóvízhálózat mikrobiológiailag ellenőrzött, biztonságos kiterjesztése annak érdekében, hogy a megye minden településén jó minőségű ivóvíz folyjék a csapon, azaz a jelenlegi 75 százalékos lefedettség helyett 100 százalék legyen. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a 2000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken a szennyvízelvezetés is biztosítva legyen. Mindezen ambiciózus tervek megvalósításának első körben kijelölt határideje a 2023-as év.

 

 

Az ivóvízrendszerre a 206-ból 71 millió eurót fordítanának. Ebből a pénzből 22 új fúrást és egy felszíni víznyerő helyet szeretnének megvalósítani, emellett szeretnének lefektetni 166,5 kilométernyi új vízvezetéket, 9,4 kilométernyit felújítanának, az új ivóvízhálózatok összhossza pedig a tervek szerint el fogja érni a 258,7 kilométert. Ugyanakkor összesen 27 pumpaállomás és új tartály is szerepel az előzetes tervekben. Ezzel párhuzamosan a szennyvízhálózat fejlesztésére 87 millió eurót szán az Apaserv. Ebből a pénzből 448 kilométerrel bővülhetne a szennyvízhálózat, 132,7 kilométernyi szennyvízelvezető csatornát fektetnének le, valamint épülhetne három új tisztító állomás is, és másik kettőt pedig felújítanának. Jelenleg egyébként a vízszolgálató a megye mind a hat városában jelen van, év végéig pedig 35 község fog csatlakozni az Apaserv által biztosított hálózatra. A szerződések száma jelen pillanatban már 88 ezer fölött jár, melyek közül 83 ezret magánszemélyekkel kötöttek - mondta el az intézmény vezetője.

 

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.