A szívbetegségek kezelését elősegítő berendezés vásárlását támogatja a Városi Tanács
közlemény   |  2018. 06. 03., 20.21

A Szatmár Megyei Kórház adatai szerint 2016-ban 1722 beteget kezeltek a kardiológián, akik közül 787 szatmárnémeti lakos, a 76 szívbetegségben szenvedő gyerek közül pedig 27.


Mivel Szatmár megyében a legmagasabb a kardiovaszkuláris elhalálozás Romániában, egy 79 ezer euróba kerülő transzözofageális és transztorakális echokardiográfia elvégzésére is alkalmas berendezés megvásárlásának a támogatásáról döntött a Szatmárnémeti Helyi Tanács, és jóváhagyta az emiatt történő költségvetés-módosítást.

A szívultrahang vizsgálat fényt derít a szív állapotára, feltárja a rendellenességeket és megismerésével a szívbetegségek kockázata nagy mértékben csökkenthető.

 

A mellkasfalon keresztül végzett ultrahang vizsgálat a szív folyamatos mozgása miatt nem tud minden szívbetegségre fényt deríteni, mint például a kisebb vérrög, vagy érelmeszesedés. Vannak olyan esetek, amikor behatóbb vizsgálat szükséges.

 

Ezen segít a TEE (transoesophagealis echocardiographia) szívultrahang vizsgálat: A nyelőcsőbe levezetett ultrahang-szonda segítségével a szív szerkezetének és működésének olyan részleteit tudják vizsgálni, melyek a "külső", tehát a mellkasfalon keresztül végzett vizsgálattal nem láthatók.

A módszerrel lehetséges a szív eredetű embóliák okának feltárása, a szívbillentyű betegségek s a műbillentyű rendellenességek pontosítása, a főütőér betegségek felismerése, szívbelhártya gyulladás igazolása. A vizsgálatot nyugtató injekció adása után, helyi érzéstelenítésben végezik. A vizsgálat ideje előkészületekkel 40 perc, maga az eszközös vizsgálat 10-15 percet vesz igénybe.

 

A Szatmár Megyei Kórház adatai szerint 2016-ban 1722 beteget kezeltek a kardiológián, akik közül 787 szatmárnémeti lakos, a 76 szívbetegségben szenvedő gyerek közül pedig 27.

 

Amint azt dr. Kurtinecz Melinda, kardiológus főorvos elmondta, a Szatmár Megyei Kórház két echokardiográfia vizsgálat elvégzésére alkalmas géppel is rendelkezik, ezek azonban már nagyon elavultak, és a mérési adatok nem minden esetben pontosak. Az új gép megvásárlása nagyban elősegíti az orvosok munkáját, és rengeteget segíthet a betegségek kezelésében.

 

 

„Mindannyiunk számára az egészség az egyik legfontosabb érték, ezért nagyon örülök annak, hogy a helyi tanács hozzájárul a kardiológiai osztály felszerelésének a bővítésének a támogatásához. Azért dolgozunk, hogy minél több szatmári orvost hazahozzunk, a kórházainkban pedig a lehető legjobb ellátást kapják a betegek." - mondta a támogatás kapcsán Kereskényi Gábor polgármester.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.