500 százalékos adót szabhatnak ki az elhanyagolt épületekre és területekre
Sajtóközlemény   |  2018. 07. 26., 15.56

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal már hosszú ideje szeretné, ha a város központjában lévő leromlott épületek új arculatot kapnának.

500 százalékos adót szabhatnak ki az elhanyagolt épületekre és területekre

 

Ennek érdekében a héten befejeződött ezek felleltározása, a következő napokban pedig az ingatlantulajdonosok lesznek felszólítva, hogy biztonságossá és tegyék a tulajdonukat. Amint azt Kereskényi Gábor polgármester elmondta, a helyi tanács döntésének értelmében a gondozatlan épületek adója 500%-ra fog emelkedni. Az intézkedés célja, hogy a városközpont történelmi örökségének értékét növeljék. Ami az elhanyagolt területek tulajdonosait illeti, kötelesek megelőzni, hogy ezek a területek valóságos fertővé alakuljanak. Amennyiben ezt nem teszik meg, ezen területek adója is megemelkedik.

 

"A központban található ingatlanok tulajdonosainak hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztonságossá tegyék azokat, ellenkező esetben 500%- os adóbírság lesz kiróva rájuk. Nagyvárad példáját követve, ahol több épülethomlokzatot is restauráltak, mi is segíteni fogunk a tulajdonosoknak a restaurálási projektek elkészítésében, amennyiben ők is akarják." -jelentette ki Kereskényi Gábor. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a közeljövőben európai uniós alapokból fogja felújítani a Régi központot és beindít egy restaurálási programot is a történelmi épületek homlokzatok felújítása érdekében. A homlokzatok felújítása nemcsak biztonságossabbá teszi a közlekedést az előttük elhaladó polgárok számára, de a turisták számára is látványosság lehet.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.