Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Satu Mare
comunicat de presa   |  2018. 12. 03., 10.20

Ziua Naţională a României în anul Centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918 a fost marcată la Satu Mare cu mare fast.

Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Satu Mare

 

Ziua Naţională a României în anul Centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918 a fost marcată la Satu Mare cu mare fast. Manifestările dedicate acestei zile au debutat de la ora 11.00, cu depuneri de jerbe la busturile lui I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu şi o slujbă specială dedicată Centenarului Marii Uniri. Şirul evenimentelor a continuat la statuia lui Vasile Lucaciu unde după salutul Gărzii de Onoare şi ceremonialul religios prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Naționale a României.

Cu multă trudă şi cu recunoştinţă faţă de cei ce şi-au jertfit viaţa pe altarul libertăţii naţionale, Asociaţia Tempora a redat sătmărenilor Monumentul Eroului Necunoscut dispărută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Momentul dezvelirii a fost unul plin de emoţie.

Spre bucuria a celor mici şi nu numai a urmat o defilare a Gărzii de Onoare însoţită şi de tehnica Batalionului 52 Tisa, dar şi a structurilor MAI ale judeţului. Supriza paradei a fost survolarea a două elicoptere IAR 330 M şi a patru avioane de luptă MIG 21 Lancer M care au fost primite cu mult entuziam de sătmărenii prezenţi într-un număr impresionant de mare. Pentru prima dată s-a organizat şi o paradă a portului popular sătmărean  de la care nu au lipsit bineînţeles caii şi călăreţii.

La finalul defilării Gărzii de Onoare toţi cei prezenţi s-au îndreptat spre scena din Piaţa 25 Octombrie unde şirul evenimentelor continuă cu un spectacol de muzică populară, folk, pop, rock, retragerea cu torţe iar sărbătoarea Centenarului Marii Uniri se va încheia cu un frumos foc de artificii.

Evenimentele de azi s-au bucurat de număr foarte mare de sătmăreni veniţi din toate părţile judeţului fluturând steagul tricolor, mulţi din ei îmbrăcaţi în costume populare

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.