Családias hangulatú rendezvénnyel ünnepelték a Romák Nemzetközi Napját
sajtóközlemény   |  2018. 04. 12., 14.05

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Márton Központja családias hangulatú rendezvény keretében ünnepelte idén a Romák Nemzetközi Napját.


Családias hangulatú rendezvénnyel ünnepelték a Romák Nemzetközi Napját

 

A túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központ munkatársai nap mint nap azon dolgoznak, hogy oktatási-nevelési, közösségfejlesztési és egészségügyi programok által a társadalmilag kirekesztett, hátrányos helyzetű helyi romák életminőségét javítsák. A központ az intézménybe járó óvodások és iskolások számára otthonos, barátságos környezetet biztosít, ugyanakkor közvetítő szerepet is ellát, hiszen a mai modern európai kultúra értékeit képviseli. Az itt folyó aktivitás meghatározója a kölcsönös tisztelet és elfogadás. Az intézményben tevékenykedő szakemberek fokozott hangsúlyt fektetnek a szülőkkel való együttműködésre is, megpróbálva őket érdekeltté tenni, bevonni gyermekeik fejlesztésébe közös foglalkozások, események által.


A közös rendezvények egyike volt a Romák Nemzetközi Napja alkalmából kedden megszervezett családi piknik, melyre a központot látogató gyerekek mellett családtagjaik is hivatalosak voltak. A szervezők: a Szent Márton Központ és a kolozsvári Roma Közösségek Erőforrásközpontja színes programok által biztosították a tartalmas kikapcsolódást. Az esemény előkészítésében és lebonyolításában aktívan részt vettek a helyi romaközösség kezdeményező csoportjának tagjai. A rendezvény keretében megszervezett futás-, tánc- és énekversenyekre a gyermekek és szüleik egyaránt benevezhettek.


A családi piknik közösségteremtő- és építőerejét láttatta az, ahogyan a résztvevők örültek egymás sikereinek és bátorították egymást. Boros János intézményvezető szerint a tehetség megmutatásával járó sikerélmény, az elismertség érzése növeli az önbizalmat, a gyermekeknek erőt ad képességeik további fejlesztéséhez, a tanuláshoz, a szülőket pedig arra ösztönözheti, hogy gyerekeiknek megadják egy szebb és jobb jövő esélyét. A versenyzésben megfáradt résztvevőket és a szurkolókat a Szent Márton Központ munkaközössége bográcsgulyással vendégelte meg. Az eseményen Gyákon György polgármester is jelen volt. A roma szó jelentése „ember". A Szent Márton Közösségi Központ vállalt küldetése, hogy a roma, „21. századi embert" jelentsen.

  
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.