Vízkereszt ünnepe
Szatmarinfo   |  2018. 01. 05., 15.38

A szatmárnémeti székesegyházban, szombaton, tizenegy órától vízszenteléssel egybekötöttszentmisét mutat be Schönberger Jenő püspök.


A szatmárnémeti székesegyházban, szombaton, tizenegy órától vízszenteléssel egybekötöttszentmisét mutat be Schönberger Jenő püspök.

 

Vízkereszt, Epiphania Domini, az Úr megjelenésének napja. Az epifánia ünnep tárgya Jézus Krisztusvilágban való megjelenése volt általában. Vízkeresztkor nyilvánították ki Jézus születését a pogánynépnek. Ennek jelképe, hogy a három napkeleti bölcs - Gáspár, Menyhért és Boldizsár - a betlehemicsillagot követve megjelent Jézus jászolánál, s uralkodónak kijáró tisztelettel hódolt a kisded ésédesanyja, Mária előtt.Ezen a napon templomokban vizet szentelnek, innen a magyar vízkereszt elnevezés. Az ünnephez tartozikmég a vízkeresztet megelőző házszentelés. Ekkor a helybéli plébános meglátogatja híveit, megáldja aházat és annak népét, majd az ajtók szemöldökfájára krétával felírja a G-M- B betűket és az évszámot -újabban matricát helyeznek el.A szatmárnémeti székesegyházban január 6-án, szombaton, tizenegy órától Schönberger Jenő püspökmutat be vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét. A hívek a szentmise végén vehetnek a szenteltvízből s magukkal vihetik haza, szentelményként. 
© 2010. Szatmarinfo. Minden jog fenntartva.